Dido La Solució Rosa

115.00 

Region

D.O. Montsant

Szczep

Garnatxa negra 55%, Macabeu 20%, Carinyena 10%, Garnatxa blanca 10%, Garnatxa gris 5%

Starzenie i fermentacja

Po równoczesnym tłoczeniu wszystkich odmian, większość fermentacji odbywa się w ponad 10-letnich beczkach. Proces fermentacji jest długi i trwa 6 miesięcy, po czym następuje okres 15-16 miesięczne leżakowanie w dużym ponad 50-letnim foudre o pojemności 4000 l i glinianym słoju o pojemności 3000 l.

Terroir

Nuty smakowe

Złożone, aromatyczne, świeże i zbilansowane wino, które bardzo łatwo łączy się z jedzeniem.

Ocena

2019 2018
Peñín Guide Peñín Guide
92 pkt 91 pkt

Wiele na stanie!

Producenci

Albamar

Carlos Moro

Frerejean Frères

Mas Martinet

Matarromera

Oinoz

CASA LOS FRAILES

Venus La Universal

Michelini i Mufatto