Clos Martinet

329.00 

Region

D.O.Q. Priorat

Szczep

65% Grenache, 20% Syrah, 10% Carignan, 4% Merlot, 1% Cabernet S.

Starzenie i fermentacja

Winogrona macerują w betonowych zbiornikach 15-30 dni, bez szypułek. Po fermentacji alkoholowej winogrona są zgniatane, a skórki tłoczone wertykalnie, przy niskim nacisku. Do Clos Martinet dodaje się także sok osobno postarzany. Starzenie odbywa się w betonie, amforze, demijohns, w 300 i 2000l beczkach z austriackiego dębu przez co uzyskuje się złożoności efektu końcowego. Okres leżakowania wynosi 17 miesięcy.

Terroir

Gleba łupkowa oraz zróżnicowana ekspozycja rozciągniętych na zboczach winnic nadają winu swoisty charakter. Clos Martinet powstaje z winogron, które rokrocznie pochodzą z działek należących do winnicy Mas d’en Martinet, położonej na terenach, z których produkowane są lokalne wina Gratallops.

Nuty smakowe

Dojrzały rocznik, o wyczuwalnych słodkich i bardziej pijalnych taninach.

Ocena

2017 2018
Peñín Guide Robert Parker
94 pkt 96 pkt

Wiele na stanie!

Producenci

Albamar

Carlos Moro

Frerejean Frères

Mas Martinet

Matarromera

Oinoz

CASA LOS FRAILES

Venus La Universal

Michelini i Mufatto