Clos Martinet
329.00 zł
Region
D.O.Q. Priorat
Szczep
65% Grenache, 20% Syrah, 10% Carignan, 4% Merlot, 1% Cabernet S.
Starzenie i fermentacja
Winogrona macerują w betonowych zbiornikach 15-30 dni, bez szypułek. Po fermentacji alkoholowej winogrona są zgniatane, a skórki tłoczone wertykalnie, przy niskim nacisku. Do Clos Martinet dodaje się także sok osobno postarzany. Starzenie odbywa się w betonie, amforze, demijohns, w 300 i 2000l beczkach z austriackiego dębu przez co uzyskuje się złożoności efektu końcowego. Okres leżakowania wynosi 17 miesięcy.
Terroir
Gleba łupkowa oraz zróżnicowana ekspozycja rozciągniętych na zboczach winnic nadają winu swoisty charakter. Clos Martinet powstaje z winogron, które rokrocznie pochodzą z działek należących do winnicy Mas d’en Martinet, położonej na terenach, z których produkowane są lokalne wina Gratallops.
Nuty smakowe
Dojrzały rocznik, o wyczuwalnych słodkich i bardziej pijalnych taninach.
Ocena
2017 | 2018 |
---|---|
Peñín Guide | Robert Parker |
94 pkt | 96 pkt |
Wiele na stanie!