NAI
120.00 zł
Region
Ribeira Sacra
Szczep
100% Mencía
Starzenie i fermentacja
Fermentacja w stalowych kadziach trwająca 20-30 dni. Po fermentacji malolaktycznej wino zostało przelane do foudre z francuskiego dębu, w którym leżakowało przez kolejne 8 miesięcy. Bardzo limitowana produkcja - jedynie 1200 butelek.
Terroir
Winogrona pochodzące z jednej z najcieplejszych części Ribeira Sacra z działki Ferreira de Pantón.
Nuty smakowe
W nosie dojrzałe czerwone owoce - wiśnie, czereśnie. W ustach złożone, bardziej rozbudowane niż czerwone wina z Rias Baixas. Wyraźnie wyczuwalne dojrzałe owoce - prawie w formie kompotu. Wino nie traci przy tym ani krzty świeżości.
Ocena
2018 | 2017 |
---|---|
Peñín Guide | Peñín Guide |
91 pkt | 91 pkt |
Jedynie 1 na stanie!