Dido Macabeu – Garnatxa – Cartoixà

119.00 

Region

D.O. Montsant

Szczep

Macabeu 50%, Garnatxa blanca Cartoixà (Xarel·lo) 10%

Starzenie i fermentacja

Niewielka część winogron macerowana jest w skórkach przez 3-5 dni w otwartych beczkach, w celu rozpoczęcia procesu fermentacji techniką pie de cuba przy użyciu rodzimych drożdży. Kolejne 20% maceruje się skórkami przez 24 do 15 dni, reszta trafia prosto do prasy. Wino leżakuje w beczkach o pojemnościach od 300 do 600 l i foudre o pojemności 5000 l przez okres 14 miesięcy.

Terroir

Dido Blanc to podróż przez Montsant. Garnatxa pochodzi z trzech różnych działek w rejonie Marça i Falset. Pierwsza to 70- letnia winnica, położona w najstarszym i najcieplejszym rejonie D.O. Montsant. Druga, 25-letnia, z Garnatxa i Macabeu, położona w Coll de Falset, bardziej energicznym i świeższym obszarze, pozwoliła zrównoważyć ciepło i gęstość winogron z pierwszego poletka dobrą kwasowością, niskim pH i pikantnymi aromatami. Pozostałe dwie działki Macabeu, mające ponad 70 lat, znajdują się w chłodniejszych rejonach na granicy D.O.Q. Priorat i są nieco młodsze, co zapewnia strukturę i potencjał starzenia. Wszystkie rosną na białej glebie wapiennej.

Nuty smakowe

Wino o bladożółtej barwie z zielonkawymi i złotymi odcieniami jest gęste, czyste i jasne. Wyraźne nuty jabłka i owoców tropikalnych. Aromaty ziołowe i cukiernicze. Smak świeży i treściwy, z wyczuwalnymi owocami i dobrą kwasowością.

Ocena

2019 2016
Peñín Guide Peñín Guide
93 pkt 92 pkt

Wiele na stanie!

Producenci

Albamar

Carlos Moro

Frerejean Frères

Mas Martinet

Matarromera

Oinoz

CASA LOS FRAILES

Venus La Universal

Michelini i Mufatto