Martinet Bru
155.00 zł
Region
D.O.Q. Priorat
Szczep
27% Grenache / 27% Syrah / 26% Carignan / 12% Merlot / 8% Cabernet S.
Starzenie i fermentacja
Samoistna od dzikich drożdży przeprowadzana w betonowych zbiornikach. Dla Martinet Bru kluczowe są winogrona i świeżość dlatego maceracja trwa 10-15 dni dla uzyskania elegancji i lekkości. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej winogrona są tłoczone i umieszczane w 4000- litrowych zbiornikach drewnianych, 300-litrowych beczkach oraz glinianych amforach na okres około 15 miesięcy.
Terroir
Martinet Bru pochodzi głównie z jednej winnicy, znanej jako Mas Seró. Winnica położona jest na obszarze ‚Vi de Vila’* w Masos de Falset i sąsiaduje z regionem D.O. Montsant. Klimat winnicy odpowiada temu z regionu Montsant, ale czynnikiem różnicującym jest gleba – Llicorella – kamienista, na bazie łupków. Klimat winnicy jest chłodny. Owiewana jest ona morską bryzą (zwaną ‚Garbinada’).
Nuty smakowe
Wino cechuje nuta lukrecji, jeżyn, rozmarynu i tanin.
Ocena
2018 |
---|
Peñín Guide |
92 pkt |
Wiele na stanie!