El Rapolao
280.00 zł
Region
Bierzo
Szczep
100% Mencia
Starzenie i fermentacja
Winifikacja: w 100% całe kiście zgniatane stopami (pigeage à pied). Fermentowane w glinianych amforach, następnie zaś macerowane w tych samych amforach przez 3 miesiące. Po wycisnięciu, starzone przez rok w neutralnych dębowych beczkach. Bardzo limitowana produkcja: jedynie 900 butelek.
Terroir
Winogrona użyte w produkcji tego wina pochodzą z pojedynczej parceli w Valtuille de Abajo. Jest to projekt, który winiarze dzielą ze znanymi w świecie wina producentami takimi jak Raúl Perez, Cesar Marques, Castro Ventosa, Diego Magaña, czy Allain Graillot. El Rapolao jest przykładem tego jak wino może oddawać terroir w jego najczystszej postaci. Wielkość paraje to zaledwie 0,5 ha, a teren ten położony jest 530 m nad poziomem morza. Glebę bogatą głównie w łupek i kwarc porastają tam ponad 60-letnie krzewy (head-trained). W winnicy praktykowana uprawa organiczna.
Nuty smakowe
Ocena
Robert Parker 94
Wiele na stanie!