El Rapolao

280.00 

Region

Bierzo

Szczep

100% Mencia

Starzenie i fermentacja

Winifikacja: w 100% całe kiście zgniatane stopami (pigeage à pied). Fermentowane w glinianych amforach, następnie zaś macerowane w tych samych amforach przez 3 miesiące. Po wycisnięciu, starzone przez rok w neutralnych dębowych beczkach. Bardzo limitowana produkcja: jedynie 900 butelek.

Terroir

Winogrona użyte w produkcji tego wina pochodzą z pojedynczej parceli w Valtuille de Abajo. Jest to projekt, który winiarze dzielą ze znanymi w świecie wina producentami takimi jak Raúl Perez, Cesar Marques, Castro Ventosa, Diego Magaña, czy Allain Graillot. El Rapolao jest przykładem tego jak wino może oddawać terroir w jego najczystszej postaci. Wielkość paraje to zaledwie 0,5 ha, a teren ten położony jest 530 m nad poziomem morza. Glebę bogatą głównie w łupek i kwarc porastają tam ponad 60-letnie krzewy (head-trained). W winnicy praktykowana uprawa organiczna.

Nuty smakowe

Ocena

Robert Parker 94

Wiele na stanie!

Producenci

Albamar

Carlos Moro

Frerejean Frères

Mas Martinet

Matarromera

Oinoz

CASA LOS FRAILES

Venus La Universal

Michelini i Mufatto