Sesenta e Nove Arrobas

239.00 

Region

Rias Baixas

Szczep

100% Albariño

Starzenie i fermentacja

Wyciskane całe kiście, odpoczywa przez 24 godziny (debourbage), po czym przechodzi przez spontaniczną fermentację. Leżakuje 15 miesięcy na osadzie w stalowych kadziach. Butelkowane bez klarowania i filtrowania (jak pozostałe wina z winnicy Albamar).

Terroir

Powstaje z winogron zbieranych z konkretnych, bardzo starych krzewów (nawet 100 letnich), z pięciu różnych parceli. Bardzo mała produkcja (początkowo powstawało tylko 1000 litrów tego świetnego wina - równe „69 arrobas”, starego systemu miar). Obecnie około 3000-4000 butelek, w zależności od rocznika.

Nuty smakowe

Ekspresyjne i bardzo żywe wino – mineralne, z nutami kwiatów, białych owoców i cytrusów. W ustach intensywne, bardzo świeże, wyraźnie odnoszące się do morskiego charakteru regionu. Struktura wina jest charakterystyczna dla bardzo starych krzewów.

Ocena

2019 2018
Peñín Guide Peñín Guide
95 pkt 94 pkt

Wiele na stanie!

Producenci

Albamar

Carlos Moro

Frerejean Frères

Mas Martinet

Matarromera

Oinoz

CASA LOS FRAILES

Venus La Universal

Michelini i Mufatto