Sesenta e Nove Arrobas
239.00 zł
Region
Rias Baixas
Szczep
100% Albariño
Starzenie i fermentacja
Wyciskane całe kiście, odpoczywa przez 24 godziny (debourbage), po czym przechodzi przez spontaniczną fermentację. Leżakuje 15 miesięcy na osadzie w stalowych kadziach. Butelkowane bez klarowania i filtrowania (jak pozostałe wina z winnicy Albamar).
Terroir
Powstaje z winogron zbieranych z konkretnych, bardzo starych krzewów (nawet 100 letnich), z pięciu różnych parceli. Bardzo mała produkcja (początkowo powstawało tylko 1000 litrów tego świetnego wina - równe „69 arrobas”, starego systemu miar). Obecnie około 3000-4000 butelek, w zależności od rocznika.
Nuty smakowe
Ekspresyjne i bardzo żywe wino – mineralne, z nutami kwiatów, białych owoców i cytrusów. W ustach intensywne, bardzo świeże, wyraźnie odnoszące się do morskiego charakteru regionu. Struktura wina jest charakterystyczna dla bardzo starych krzewów.
Ocena
2019 | 2018 |
---|---|
Peñín Guide | Peñín Guide |
95 pkt | 94 pkt |
Wiele na stanie!