Michelini i Mufatto

Ta historia zaczęła się w Mendozie.

Mendoza jest krainą słońca i dobrego wina, a pieśnią codzienności jej mieszkańców jest uprawa winogron. To właśnie w argentyńskiej Mendozie Andrea Mufatto i Gerardo Michelini realizują swoją wspólną wieloletnią pasję – winiarstwo.

W 2015 roku César Márquez, młody winiarz z Valtuille w hiszpańskim regionie Bierzo, odwiedził Argentynę, by poszerzyć swoje doświadczenie, początkując tym samym istniejącą do dzisiaj więź między Mendozą a Bierzo i zaszczepiając u dwóch producentów z Mendozy pomysł na ekspansję na stary kontynent.

Andrea i Gerardo w pełni oddali się projektowi stworzenia nowej winnicy za oceanem. Po miesiącach poszukiwań idealnego miejsca na swoją kolejną winnicę, to właśnie Bierzo rozkochało ich w sobie bez opamiętania. Badali okoliczne tereny wraz z bardzo znanym hiszpańskim winiarzem Raúlem Pérezem i wspólnie odkryli zapomniane parcele w okolicach Ponferrady – Valdecañada i Ozuela. Spacerując po starych i porzuconych winnicach, które mimo upływu czasu wciąż zachwycały wielkim potencjałem, poczuli się wręcz w obowiązku przywrócić je do świetności.

Tak właśnie w 2015 roku Michelini i Mufatto rozpoczęli swój winiarski projekt w Bierzo.

Wspólne przedsięwzięcie Gerardo, Andrei i ich najstarszego syna Manuela ma na celu przywrócenie zapomnianych winnic Poneferrady (Bierzo) do pełni łask i zasłużonego miejsca na winiarskiej mapie świata. Łupkowe gleby i chłodny klimat doliny Ponferrady połączone z pasją i doświadczeniem winiarzy gwarantuje złożone wina światowej klasy.