Mas Martinet
Winnica pierwotnie należąca i prowadzona przez Josepa Lluisa Pereza, jednego z członków grupy „los Closos”, której członkowie osiedlili się w Priorat i pracowali razem od 1989 r., aby wznowić i ożywić produkcję wina D.O.Q Priorat. Od 2001 winnicę prowadzi córka Josepa Lluisa, Sara Perez, która osobiście odpowiedzialna jest za całość produkcji.
![logo mas martinet](https://sobrevino.pl/wp-content/uploads/2020/11/logo-mas-martinet.jpg)
Od rocznika 2006 wszystkie wina certyfikowane są jako produkt ekologiczny. Winnica Mas Martinet stanowi punkt odniesienia dla regionu D.O.Q Priorat, z którego pochodzą obecnie najdroższe czerwone wina w Hiszpanii. Sara Perez skupia się na poszukiwaniu starych, często zapomnianych odmian winorośli i kultywuje tradycyjne metody produkcji wina, co ma swoje odzwierciedlenie chociażby w wykorzystywaniu dzikich drożdży w procesie fermentacji. Pracując z charakterystycznymi dla regionu szczepami jak Garnacha, Cariñena (Samsó), jak i również Syrah, Merlot czy Cabernet Sauvignon – Sara dostarcza na nasze stoły produkt wiernie odzwierciedlający wyjątkowy charakter terroir regionu Priorat, który skutecznie udało jej się ujarzmić i przelać do butelek.