Priorat

Położony w górzystej Katalonii region Priorat, to jeden z najbardziej docenianych Hiszpańskich regionów win. Zajmując obszar niespełna 200 km2, Priorat charakteryzuje się długim, ciepłym i intensywnym latem z niską ilością opadów, które wydobywa to co najlepsze z takich szczepów jak Garnacha oraz Carinena, które odpowiadają za większość win tego regionu.

Początki produkcji wina w Priorat sięgają Imperium Rzymskiego, jednak region zawdzięcza swoją historię zakonnikom Zakonu Kartuzjan, którzy dotarli do Priorat w XII wieku kładąc fundamenty pod obecny styl winiarstwa praktykowany w regionie.

Swój unikatowy charakter wina z tego regionu zawdzięczają po części glebie Liccorella (łupek), która umożliwia korzeniom winorośli wnikanie aż do 25 metrów w głąb ziemi w poszukiwaniu wody.

Priorat jako jeden z dwóch regionów win w Hiszpanii (obok Rioja) charakteryzuje się najwyższą możliwym poziomem klasyfikacji Denominació d’Origen Qualificada (DOQ).