Rias Baixas
Rias Baixas to jeden z najbardziej znanych hiszpańskich regionów winiarskich. Sam region dla wielu to prawie, że synonim Albariño – nie można powiedzieć, że się mylą gdyż 96.5% produkowanego w regionie wina to właśnie Albariño. W Rias Baixas zarejestrowanych jest 4 tysiące hektarów winnic, które są podzielone na 22 tysiące parceli uprawianych przez ponad 5.5 tysiąca różnych winiarzy. Szybko licząc widzimy, że średni rozmiar winnicy to poniżej 0.2 hektara, a na pojedynczego winiarza przypada mniej niż 0.75 hektara – trudno o drugi tak sfragmentaryzowany region na świecie.
Rias Baixas jest podzielone na pięć obszarów (Ribeira do Ulla, O Rosal, Soutomaior, Condado do Tea and Salnés) a w każdym znajdziemy inne gleby, warunki (nasłonecznienie, wiatr, wpływ rzeki bądź oceanu). Producenci, którzy nade wszystko cenią jakość produkują ekscytujące wina (Jak w każdym regionie, który odniósł komercyjny sukces (a takim zdecydowanie jest Rias Baixas) bardzo łatwo o masowo produkowane wino sprzedawane w niskich cenach (chociaż w tym przypadku głównie na potrzeby lokalnego rynku – tylko 30% produkcji Rias Baixas jest eksportowane)) pokazujące nie tylko terroir ale i filozofię miejsca.
Najbardziej znane etykiety, które przychodzą do głowy gdy myślimy o wielkich winach z Rias Baixas i wielkich Albariño urodziły się w Val do Salnés (Albamar, DO Ferreiro, Eulogio Pomares, Zárate). Jest to obszar z prawdziwym atlantyckim charakterem ale też z największą fragmentaryzacją posiadłości – winnice są bardzo małe i mają bardzo małą limitowaną produkcję. Lokalni winiarze byli nawet przeciwni tworzeniu regionu Rias Baixas (ze względu na duże różnice między poszczególnymi obszarami) i chcieli utworzyć osobny region Salnés – gwarancja najwyższej jakości.
Dlaczego wino z Rias Baixas i Val do Salnés jest tak szczególne? Granit (w różnej postaci – łupki, glina, piasek) wzbogacony minerałami jak kwarc czy żelazo. W połączeniu z wpływem oceanu otrzymujemy niezwykle świeże wina dające wrażenie lekko słonych. Słoność nie wynika bezpośrednio z bliskości oceanu – pochodzi głównie z mgły tworzącej się w głębi regionu.
Mając nadzieję, że powyższy opis zachęca do smakowania hiszpańskiego Albariño zapraszamy do spróbowania win z naszej oferty – Albamar to jeden z najlepszych przykładów, jak powinno smakować wyjątkowe białe wino.