Champagne
Szampania – tego leżącego na północy Francji, około 100km na wschód od Paryża regionu nie trzeba nikomu przedstawiać. Unikatowy charakter regionu odzwierciedla jego klimat – wpływ “kontynentalny” zapewnia latem idealny poziom nasłonecznienia, natomiast wpływ “oceniczny” zapewnia stałe opady bez znaczących wahań rocznych temperatur. Oba wpływy dają gwarancję stałych, ale umiarkowanych opadów, zapewniając regionowi prawie idealne opady (średnio 700 mm), które są niezbędne dla jakości winogron.
Praktycznie całość energii w tym regionie skupia się na produkcji szampanów. Trzy główne szczepy użyte do jego produkcji to Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Inne odmiany winorośli są dozwolone, ale rzadko używane. „Metoda szampańska” to tradycyjna metoda produkcji tego wina musującego. Po pierwszej fermentacji (która przebiega w kadziach) i butelkowaniu w butelce inicjowana jest druga fermentacja poprzez dodanie liquer de tirage.
Wina Non-vintage (inne niż rocznikowe) stanowią zdecydowaną większość produkcji w regionie i są mieszanką najnowszego rocznika oraz kilku starszych win rocznikowych. Szampan Non-vintage wymaga co najmniej 18 miesięcy leżakowania przed wypuszczeniem na rynek.
W latach, w których występują wyjątkowe zbiory, producenci zdarza się „zadeklarować” rocznik i produkować wina, używając wyłącznie winogron pochodzących z tego konkretnego roku. W przypadku tych win wymagany jest co najmniej 36-miesięczny okres dojrzewania.