Rueda

Ta najstarsza apelacja wina hiszpańskiego na terytorium Kastylii i León wyłamuje się nieco z kanonów winiarstwa na tych ziemiach. Wszystko za sprawą białej odmiany winorośli Verdejo, która stała się prawdziwą wizytówką regionu i to właśnie tutaj osiąga szczyt swoich możliwości. Może to się wydać tym bardziej dziwne, gdyż jest niemalże wciśnięta pomiędzy dwie apelacje zdominowane przez Tempranillo (D.O. Toro i D.O. Ribera del Duero). Najlepsze białe wina z DO Rueda cieszą się uznaniem koneserów na całym świecie, a wielu porównuje ich rześkość i potencjał aromatu do najlepszych światowych win ze szczepu Sauvignon Blanc (który jest zresztą drugim najpopularniejszym w tym regionie).

Najznakomitsze Verdejo z tego regionu daje wina aromatyczne, pachnące cytrusami i ziołami, bardzo pijalne i atrakcyjne.

Wina z regionu DO Rueda świetnie sprawdzą się jako akompaniament do lekkich dań z drobiu (szczególnie z dodatkiem cytrusów) sałatek, czy kuchni meksykańskiej. Wina te równie dobrze smakują solo, w ciepły letni dzień.