Rioja

Rioja – region winny którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Położony w Północno-Środkowej części Hiszpanii, region charakteryzuje się zróżnicowanym klimatem (Atlantycki, Kontynentalny, Śródziemnomorski).

Gorące lata i mroźne zimy ze stosunkowo wysokimi opadami deszczu są idealne do produkcji winogron najwyższej jakości, z których powstają wysokiej jakości wina Rioja.

La Rioja obejmuje różne typy gleby i można ją podzielić na trzy prowincje:

  • Rioja Alta: tutaj możemy znaleźć dużą różnorodność gleb, w większości wapiennych i gliniastych, ale w niektórych miejscach może być bogata w żelazo lub pełna kamyków. Winnice w Rioja Alta charakteryzują się mniejszym nasłonecznienie co wpływa na wyższą kwasowość wina.
  • Rioja Alavesa: na północnym krańcu regionu ma charakterystyczną kredową glebę gliniasto-wapienną i stromo nachylony krajobraz.
  • Rioja Baja: w prowincji występuje dużo żyznych gleb aluwialnych a także muł.

Produkcja win w Rioja sięga czasów Imperium Rzymskiego, natomiast początek nowożytnej ery produkcji wina to XV wiek. Podobnie jak w innych regionach w Hiszpanii, winnice powstawały wokół okolicach klasztorów znajdujących się na drodze do osławionego Santiago de Compostella.

W przypadku win czerwonych DOC dopuszcza wykorzystanie 4 czerwonych szczepów oraz 3 białych, jednak zdecydowanie najpopularniejszym szczepem stojącym za najznamienitszymi winami tego regionu jest Tempranillo.

Rioja była pierwszym hiszpańskim regionem, który otrzymał Denominacion de Origen (DO), natomiast później Rioja otrzymała najwyższą możliwą klasyfikację – DOC (Denominacion de Origen Calificada), którą obecnie posiada również jedynie Priorat.